Sign In | Manage Account | Gmail

Eject/Close CD/DVD Tray Dari Desktop (Trick)

April 09, 2009 ·
Bila koprang baca entri nih mungkin tin dah pergi jauh..acewah..jauh dari alor star ja pun..p kelantan coz kawan yang baik ati nih bagi wat kerja kat sana..huhuhu..tima kasih sangat-sangat..tak la boring terperap kat studio n asyik pebaik Pc orang ja..sekali sekala jalan-jalan tempat orang sambil wat kerja best la gak kan..ok2 tin tak mau merapu merapat dah..jom tin nak bagi tips atau leh dikatakan gak trick.

Membuka CD/DVD tray dari tempat nya sendiri adalah biasa bagi kita kan??apakata kita buat sesuatu yang baru lak dalam penggunaan cara membuka dan menutup CD/DVD tray korang hanya double click kat desktop dan membenarkan CD/DVD tray korang terbuka..

Korang nak belajar tak macam mana nak buat trick nih??jom kita sama-sama share kat sini..tin akan kongsikan dengan korang..

Langkah pertama:
Korang download yang nih dulu k..pastu korang extract..


Langkah kedua:
-selepas korang extract kan file tersebut dan korang akan dapat nircmd.exe dan nicmdc.exe.
-korang masukkan nircmd.exe dan nircmdc.exe ke C:\Windows\

Langkah ketiga:
Cara Membuat Shortcut Membuka CD/DVD Tray:
OK..memula tin nak tunjuk cara nak buka CD/DVD tray dulu..ia boleh digunakan pada PC/Notebook..
-korang right click di desktop>> shortcut>> dan masukkan C:\Windows\nircmd.exe cdrom open j: dan huruf yang bewarna hijau adalah drive CD/DVD room korang contohnya, drive d: e: atau lain-lain drive. korang gantikan huruf bewarna hijau ke CD/DVD room drive korang..
-korang next saja lepas tuh dan namakan sebagai open CD/DVD atau apa saja korang nak dan click finish..

Cara Membuat Shortcut menutup CD/DVD Tray:
*hanya boleh digunakan di PC sahaja..Notebook tak boleh pakai trick menutup CD/DVD room nih tau..
-korang right click di desktop>> shortcut>> dan masukkan C:\Windows\nircmd.exe cdrom close j:
-tukarkan huruf yang bewarna hijau ke huruf CD/DVD room korang..dan next dan namakan close CD/DVD atau apa saja korang nak dan click finish..

Ok..dah siap..korang dah boleh test dah..nak bg lawa lg icon korang tuh..korang boleh tukarkan icon korang ke icon korang nak dengan right click di icon tersebut>> properties>> change icon.. dan click ok dan korang pilih la mana-mana icon korang nak..

Taktau apa-apa jangan tak tanya ok..sebab trick nih rugi kalau korang tak belajar..

3 komen:

inn said...
April 13, 2009 at 9:54 PM  

thnks yea bg inn info :)

DindaKanda said...
April 24, 2009 at 11:47 PM  

trimas for the info.. nice one.. boleh cuba pasni..

LaDy NaS said...
April 25, 2009 at 4:26 PM  

mcm menakutkan pon ada.

Followers

Feed Burner

Sila click komputer berlari yer

atau masukkan emel korang untuk software dan trik menarik:

Delivered by FeedBurner