Sign In | Manage Account | Gmail

Disable Shutdown Command Dengan Cepat

April 03, 2009 ·
berjaga-jaga!!!
Pernah terjadi kat korang macam nih????


Jom tengok macam mana nak setel masalah nih..

Masalah nih pernah terjadi kat korang tak??setiap kali korang on PC/Notebook korang akan naik lah benda alah nih..tak pasal2 dia akn shutdown sendiri dan akan terjadi berulang2 kali..seorang kawan berjumpa tin menayakan tentang masalah nih..mungkin ramai juga yg dapat masalah macam nih..so tin nak berkongsi dengan korang "kalau2" la leh membantu korang..

Masalah nih terjadi akibat dari worm yang berada dalam sistem operasi microsoft atau dipanggil bugs tak silap tin..heeee..tak berapa nak ingat laaa..tapi itu la punca masalah nih..

Cara nak disable Shutdown Command nih sangat la mudah..hanya memerlukan kurang dari seminit sebelum PC/Notebook kita shutdown..cra nyamacam nih..

Right Click di desktop pastu pilih New>> Shortcut>> dan masuk kan "shutdown.exe -a" didalam kotak tuh dan korang letakkan ja la apa2 nama pun..

Setiap kali Shutdown Command nih naik korang terus clik shortcut tersebut dan secara automatiknya akan disablekan dan PC/Notebook dapat digunakan dengan normal..

Tapi selepas nih mesti masalah nih akan berulang apabila korang on PC/Notebook korang..korang patut megambil langkah lain seperti scan PC/Notebook korang dengan AV yang bersesuaian..contohnya seperti masalah ni..Avast! Antivurus sangat2 lah bersesuaian..korang perlu disable dulu AV korang sebelum menggunakan AV yg lain..

Penggunaan Super Anti Spyware Professional juga amat sesuai dengan masalah nih..

Harap2 post nih dapat membantu korang menyelamatkan PC/Notebook korang..

6 komen:

kiutikiuti said...
April 3, 2009 at 12:18 AM  

bgus bangat sih..

♥«m!stAkêñ^!dêÑt!tÿ»♥ said...
April 3, 2009 at 1:09 AM  

huhu...aritu de gak jadi..tp ms tu sowang pun tak tau camne nak settleee....waaa...sadess jewk..huhu...next time jadik leh ar rujuk yg ni...hiks...;)

Kill-Vearn said...
April 3, 2009 at 1:29 AM  

aku kene tadi beb..
tapi sebab aku dengan sengaja meng-end-kan svchost.exe kat network service.. hahahaa... padam teros.. wakakakaa...

tin kosong said...
April 3, 2009 at 8:28 AM  

♥«m!stAkêñ^!dêÑt!tÿ»♥>>baik sedia sedia dari sekarang..cari anti spyware or AV yg cun..

Kill-Vearn>>hehehe..ko nih mmg la killvearn..kang kna virus kang..svchost.exe tu kan virus..or spyware??arghhh!!!tin tak paham laaa ngn svchost.exe..tp ada kg sys32 kan..??hehehe..

penjenayah.merah.jambu. said...
April 6, 2009 at 1:59 AM  

tak kene ceni,tpi die tibe2 terus restart..nape eah..tlg2..tak bleyh taan la ceni..abes keje yg tak smpat save..

tin kosong said...
April 6, 2009 at 10:07 PM  

emm..pkai AV jenis pa???tin nak tau lu jenis AV,PMJ pkai tuh..

Followers

Feed Burner

Sila click komputer berlari yer

atau masukkan emel korang untuk software dan trik menarik:

Delivered by FeedBurner