Sign In | Manage Account | Gmail

WindowXP tweaks

April 01, 2009 ·
Korang semua tahu kan kita leh mecipta satu icon di desktop sebagai shortcut ke sesuatu tempat dengan mudah..sebagai contoh folder simpanan lagu, gambr dan lain2..

Ini semua menjadi kebiasaan buat kita..korang tau tak yg korang buat tu adalah salah satu tweaks windows korang..jom tin share ngn korang tweaks yg agak menyenangkan kita utk shutdown, reboot, log dan seumpamanya..

Tweaks ni dapat membantu kita menjimatkan masa kita dan memudahkan kerja..jom tgk macam mana nak tweaks...

Korang kena la tau serba sedikit tentang comand2 windows nih..tin akan bg beberapa comand utuk shutdown dan seumpamanya..

-s
Shuts down PC.

-l
Logs off current user.

-t
menetapkan masa sebelum shutdown..
contoh: -t 01 atau -t 03..01 dan 03 membawa maksud saat..

-c "mesej yg nak dipaparkan"
Menunjukkan mesej System Shutdown bg window..tak lebih dari 125 huruf tak silap tin la..setipa mesej yg hendak dipaparkan mesti laberada didalam quotation marks (").

-f
Memaksa apa saja applications utk shut down.

-r
Reboots PC.

Ok..korang dah tau kan semua kegunaan comands yg tin berikan kan??ok..jom kita cuba seperti di notebook tin..

Memula korang right click di desktop>> new>> shortcut>> dan masukkan comands yg tin berikan..contohnya shutdown jadi korang masukkan comand tersebut iaitu -s..

Mudah kan??korang cuba combine dan pastikan dengan cara yg betul..contoh korang masukkan(-s -t 03 -c "selamat tinggal tin kosong") bermaksud shutdown yg ditetapkan masa selama 3saat diikuti mesej utk tin sendiri di desktop..

atau

-r -t 03 -c "mesej korang" (reboot)

Selamat mencuba!!!
Tanya kalau tak tau ok..

2 komen:

NoTy But Nice Zhoe said...
April 1, 2009 at 7:23 PM  

wah.. tQ for sharing. baru tau nie.. akan d try..

tin kosong said...
April 2, 2009 at 3:54 PM  

trey jgn tak try..berguna tweaks nih..

Followers

Feed Burner

Sila click komputer berlari yer

atau masukkan emel korang untuk software dan trik menarik:

Delivered by FeedBurner