Sign In | Manage Account | Gmail

Mempertingkatkan kelajuan Firefox

November 12, 2008 ·

Kawan tin ada tanya cmna nak lajukan Firefox..Dia kata dia dah install tapi takleh nak plug in lak..mmg tak leh coz kena setting dulu Firefox kita..

Kelajuan Firefox mmg takleh nak di perkatakan lg..tapi korang tau tak yg kita leh lajukan lg Firefox kita bukan saja dengan install terus kat Install Fasterfox 2.0.0

Selain dari install terus korang leh gunakan Firefox tweaks(bg pencinta Firefox mybe tahu sal nih)..ini adalah open source so korang jgn risau k..nak tau lg cmna nak lajukkan Firefox korang dengan Firefox Tweaks??ok jom review..

apa yg tin bagi nih sememangnya mempertingkatkan kelajuan Firefox..

langkah pertama korang taipkan "about:config" kat URL bar dan enter pastu korang "click kat I'll be careful, I promise!".Dengan ini ia akan membawa korang kat parameters menu dimana korang leh ubah parameter Firefox korang seperti gambar di bawah




Cari kod yg tin bg seperti di bawah kat parameter dan ubah seperti di bawah nih.Hanya double click kat code tersebut dan ubah value seperti dibawah..

Kod:
browser.tabs.showSingleWindowModePrefs – true
network.http.max-connections – 48
network.http.max-connections-per-server – 16
network.http.max-persistent-connections-per-proxy – 8
network.http.max-persistent-connections-per-server – 4
network.http.pipelining – true
network.http.pipelining.maxrequests – 100
network.http.proxy.pipelining – true
network.http.request.timeout – 300

ok selepas habis edit korang right click->NEW->Interger.pastu korang namakan interger tersebut dengan nama "nglayout.initialpaint.delay" dan set value angka "0"..

ok..sekarang dah siap..tgk la bertapa lajunya bila korang wat trick tadi..selamat mencuba!!!

15 komen:

ibnuadnan said...
November 12, 2008 at 1:12 AM  

tin..klu xplorer xleh lajukn lg ke? mana lg best antara 2 ni?

tin kosong said...
November 12, 2008 at 1:19 AM  

IE boleh dilajukan..tapi tin nasihatkan pakai firefox lg best..Firefox lagi hensem, comey, cun dari IE time nak layari blog lain..if pkai IE bla masuk blog tin terus hancus..

Aku-Ida said...
November 12, 2008 at 9:21 AM  

arghhhh tinn..... pesal dalam aku nye natang tu .. cr >>> browser.tabs.showSingleWindowModePrefs<<< takde pon.... isk isk isk... browser2 lain adela..cmne ni...

*secret said...
November 12, 2008 at 10:20 AM  

browser.tabs.showSingleWindowModePrefs – true
network.http.request.timeout – 300

tin..due mende alah ni tadek pon..
ponat carik..

tin kosong said...
November 12, 2008 at 10:33 AM  

>>aku-ida dak *secret
parameters setiap pengguna Firefox adalah berlainan..

browser.tabs.showSingleWindowModePrefs – true
network.http.request.timeout – 300
(firefox korang tidak menggunakan kod ini atau tidak lgsung perlu sebenarnya bg firefox korang)

so klau takda tu tak mengapalah...korang hanya edit yg ada dalam parameters korang saja k..

*secret said...
November 12, 2008 at 10:43 AM  

oOoO..
okies2..
tenkiu tin!!!!

Aku-Ida said...
November 12, 2008 at 12:29 PM  

ooo mean firefox ida lagi canggih la... wakakaka...just joking.. maksudnye just edit ape yg ade je eh??? okeh2 bebeh..

]¦•¦[ ŋ3ŝŁ0 ]¦•¦[ said...
November 12, 2008 at 2:16 PM  

Salam Tin...
firefox aku laju yg amat neh...
errr..camne nak slowkan erk?
pasal slalu sampai surat saman ( speedtrap )
adessss !!!!

Harap Encit Tin leh bagi penyelesaian ...:P

tin kosong said...
November 12, 2008 at 2:24 PM  

ces!!bayar je la saman tu..hehehe..waaaahhh!!!akhirnya pekomen dan pengritik tetap akhirnya muncul..

ibnuadnan said...
November 12, 2008 at 3:59 PM  

tin..bg ilmu nk lajukn IE plak..
xminat la pkai firefox, srabut..

tin kosong said...
November 12, 2008 at 4:23 PM  

ada nak lajukan IE..tapi sekarang nih byk kekurangan la ibnuadnan..firefox lg mempercepatkan perjalanan kita..IE membinasakan byk blog wat masa lanih..tin guna IE time tin nak download gnakan IDM ja..coz IE ngn IDM ngam..

burt said...
November 12, 2008 at 7:27 PM  

Pkila opera...tapi aku mmg support mozilla ar

tin kosong said...
November 13, 2008 at 10:43 AM  

opera berat la burt..kalu yg pkai ram kecik tu..cam merugikan ram ja..tp tin pun pkai gak opera..heeee..

»-((¯`»pGe46«´¯))-» said...
November 13, 2008 at 4:03 PM  

hehehe...dulu penah try mmg laju..lani cit tin da bg balik formula2nya...so masa untuk buat kembali dah tiba..hehehe

A j u E said...
November 13, 2008 at 5:05 PM  

best best....dalaju akn betambahlaju ek?

Followers

Feed Burner

Sila click komputer berlari yer

atau masukkan emel korang untuk software dan trik menarik:

Delivered by FeedBurner