Sign In | Manage Account | Gmail

Firefox Tricks(simple)

November 13, 2008 ·

Tin wat entri nih pasal ada seorang hamba Allah baru menggunakan Firefox dan menanyakan tentang Firefox ada trick tak..jawapan nya mesti lah ada!!kat sini tin bagi beberapa trick yg korang bleh cuba..tapi tin bagi trick yg simple sahaja..sebab yg bertanayakan trick nih org baru Firefox..tin akan wat entri trick Firefox yg lg Advance lg kalau ada permintaan..coz tin hanya tumpu kat Applications wat masa sekarang..ok, jom review trick Firefox..

-More sreen space. Membuat icon menjadi kecik. Pergi ke View->Toolbars->Customize dan check “Use small icons” box.

-Smart keywords. Right-click kat search box, pilih “Add a Keyword for this search”, berikan nama keyword yg mudah ditaip dan mudah diingat contohnya "tinkosong" dan korang save. Bila korang nak lakukan tinkosong search, pergi ke Firefox’s address bar, taip “tinkosong” dan press return.

-Keyboard shortcuts. Korang leh browsing dengan cepat kalau korang hafal keyword nih..tak payah nak terhegeh click sana sini:
* Spacebar (page down)
* Shift-Spacebar (page up)
* Ctrl+F (find)
* Alt-N (find next)
* Ctrl+D (bookmark page)
* Ctrl+T (new tab)
* Ctrl+K (go to search box)
* Ctrl+z (go back)
* Ctrl+L (go to address bar)
* Ctrl+= (increase text size)
* Ctrl+- (decrease text size)
* Ctrl-W (close tab)
* F5 (reload)
* Alt-Home (go to home page)

-Auto-complete. Ni lg satu keyboard shortcut, tapi tak sama macam keyboard shortcut tin bg td:
Pergi ke address bar(Control-L) dan type site yg korang nak pergi tanpa “www” atau “.com”. Contoh “google”. pastu (Control-Enter), dan secara auto nya akan menjumpai “www” dan “.com” .net addresse(Shift-Enter), dan untuk .org address tekan (Control-Shift-Enter).

-Tab navigation. Walaupun menggunakan mouse untuk memilih tabs yg berlainan korang juga leh gunakan keyboard:
* Ctrl+Tab (rotate forward among tabs)
* Ctrl+Shft+Tab (rotate to the previous tab)
* Ctrl+1-9 (choose a number to jump to a specific tab)

-Mouse shortcuts. Korang wajib hafal kalau nak master lam penggunaan Firefox:
* Middle click on link (opens in new tab)
* Shift-scroll down (previous page)
* Shift-scroll up (next page)
* Ctrl-scroll up (decrease text size)
* Ctrl-scroll down (increase text size)
* Middle click on a tab (closes tab)

-Delete items dari address bar history. Untuk nyahkan sebarang URLs )
Pergi address bar(Ctrl-L), taip address, dan drop doen menu akan muncul bersama URLs pages yg korang layari. gunakan down-arrow untuk menunjukkan address yg korang nak delete, dan korang delete ja.

-Add keyword untuk bookmark. Untuk ke bookmarks dengan lebih cepat dengan hanya menggunakan keywords.
Right-click bookmark dan pilih Properties. Letakkan keyword kat keyword field, save dan sekarang korang taip keywrd tu kat address bar dan ia akan terus bookmark tersebut.

5 komen:

Luth Textile said...
November 13, 2008 at 1:19 AM  

wa...aku xpnh tau pon selama nih..
aku skrg guna dua, either firefox or opera..
laptop aku ram kecik..
waa...

Aku-Ida said...
November 13, 2008 at 2:12 AM  

bagus info tin ni

]¦•¦[ ŋ3ŝŁ0 ]¦•¦[ said...
November 13, 2008 at 3:45 AM  

Thumbsup utk Encit Tin !!!
Tin memang terer...
Info yang bagus.. :D

tin kosong said...
November 13, 2008 at 10:37 AM  

luth>>aku guna time nak buka web one jump ja..sebab opera memberikan kesenangn time membaca manga..opera agak berat mgkin dari pelayar lain..

aku-ida>>info nih utk jadi master firefox..hehehe..tp simple trick ja..

neslo>>lama menyepi neslo..

»-((¯`»pGe46«´¯))-» said...
November 13, 2008 at 4:00 PM  

hebat2...hehehe..tak sia2 ako tag kamo dulu..bila nak setel ni..hehehe

Followers

Feed Burner

Sila click komputer berlari yer

atau masukkan emel korang untuk software dan trik menarik:

Delivered by FeedBurner