Sign In | Manage Account | Gmail

Top Tricks

February 13, 2009 ·
Tin and kembar tin..akak tin nih..


Gambar nih bukan gambar biasa tau..kalau tak caya korang save gambar nih dan korang tukarkan gambar nih pada .jpg ke .rar..tgk ada pa dlm .rar tuh....
Korang nak belajar nak buat cmna???

Tapi memula korang kena pastikan yg laptop/PC korang tak Hide extensions untuk semua file type..cara korang nak tgk korang click ke My Computer ( atau pa2 folder pun ) >> >>Tools >>Folder Options >>View...

Pastu korang hilangkan tick pada "Hide extensions for known file types"

Tin ada byk trick yang byk lagi tin tak share kat sini..bukan tin kedekut tapi tu rahsia tin yang lama dah tin simpan..

Tapi tin akan share dan takkan jadi rahsia lagi,lagipun bila mati bukan lh bawa ke kubor kan??sesetengah trick yang tin bagi adalah trick yang takkan korang dapat dari mana2 pun contohnya cam tin nak bg nih..

Tin akan ajar korang trick yg tin gunakan untuk berikan dokumen rahsia..
if entri nih dapat sambutan dari pembaca blog nih tin akan beri lagi banyak trick yang best2 lg..

Ok jom mulakan..

Langkah Pertama:
Buat satu gambar dan letakkan kat desktop.

Pastu korang buatkan (.rar/zip) folder kat desktop.

Masukkan file yang nak dicamtum dengan gambar tersebut dalam (.rar/zip)


Langkah Kedua:
Korang buka Command Prompt
Cara2 nak buka
Command Prompt
Click start >>run >>cmd

atau if takleh

Click Start >>Programs >>Acccessories >>Command Prompt


Di dalam Command Prompt taip (cd "desktop") pastu [ENTER]
dan korang akan dapat macam kat bawah nih



langkah seterusnya.....

taip (copy /b NamaGambar.jpg + NamaFolder.rar NamaFolderYang NakDinamakan.jpg) pastu tekan [ENTER] dan korang akan dapat macam dibawah





Sekarang kat desktop akan ada (.jpg)
**( jangan tutup Command Prompt lagi )**



Bila dah siap, dan nak tgk file tersebut korang taip
( ren NamaFileYangNakDikeluarkan.jpg NamaFileYangNakDikeluarkan.rar/zip )

Pastu file yang korang dapat korang leh tukarkan sesuka hati ke file .jpg atau .rar/.zip

OK..jadi dak???if tak jadi korang ada wat salah kat mana2 antara step2 tin tunjukkan td..korang boleh tanya if taktau..

13 komen:

Basha The Czar said...
February 13, 2009 at 2:42 AM  

Hai friend yr blog is so impressive & interesting. I have linked yr blog in mine. Can you pls link me back and msg me. Waiting for yr cute reply friend:)

Moon said...
February 13, 2009 at 2:56 PM  

haha
gile la basha ni.
kim salam kt akak.

DuniaComei said...
February 13, 2009 at 11:21 PM  

Assalamualaikum saudara...........memang baguslah kau ni kongsikan ilmu cam gini......kalau ade banyak cara camgini jgn lupa kongsi tau...........

Husna Z.A., 2009 said...
February 13, 2009 at 11:53 PM  

Assalaamualaikum sedara, i follow ni..
cam men treasure hunt lak.. gambaq bermeseh

Husna Z.A., 2009 said...
February 13, 2009 at 11:54 PM  
This comment has been removed by the author.
Husna Z.A., 2009 said...
February 14, 2009 at 12:05 AM  

uik, dia simpan semua bende kat desktop.. rar file tuh ye?

tewe said...
February 14, 2009 at 1:01 PM  

wohoho... nice trick

deennasour said...
February 14, 2009 at 2:30 PM  

aku tak nak tau camna ko buat.
ehehe.
tapi aku nak tau, camne ko tau?

(¯`·._.·*~yana~*·._.·´¯)' said...
February 15, 2009 at 4:05 PM  

hehehe..xreti no wat..cuma nk tgk gmbr encik tin je ^_^
xsmpat nu ngupdate blog recently..rely2 bz~huhu

tin kosong said...
February 16, 2009 at 4:33 AM  

Moon>> tak baik kata org gila..hehehe..

DuniaComei>>akan tin kongsi bersama ilmu yg bermanafaat..acewah~

Husna>> wslm..gmbar bermesej nih biasanya digunakan secara rasia bg menyebarkan berita..digunakan oleh tin ngn seorang lecture..heeeee..yup..kat destop tu laa..

Tewe>> Thanz.......

Deen>> aku tau dari seorang matBANGLA yg best dabgat ilmu komputernya..heeee..serius aku gtau nih..tak tpuu..

Yana>> papun thanz sudi singgah kat blog karat tin nih..

merah dan hitam said...
February 24, 2009 at 9:30 PM  

hebat broo..huhu...tahniah...

dakchomey said...
March 7, 2009 at 12:27 PM  

hye tin

mY tOy gAlleRy said...
May 31, 2010 at 1:41 PM  

pehal aku tak nampak pe pun..?

Followers

Feed Burner

Sila click komputer berlari yer

atau masukkan emel korang untuk software dan trik menarik:

Delivered by FeedBurner