Sign In | Manage Account | Gmail

Cara Menyelesaikan Rubik's Cube (bhg.1)

December 13, 2008 ·
Tin suka dengan Rubik's Cube, mana-mana tin pergi pun mesti ada rubik's kesayangan tin kat sisi, heeeeee. Tin nak share dengan korang semua cara menyelesaikan Rubik's Cube, cara menyelesaikan Rubik's Cube nih diambil dari www.rubiks.com

Untuk bagi yang beginners boleh la ikut langkah-langkah nih, bagi yang pro dah tu tolong-tolong la sama dan yang terer jangan lupa contact tin, leh bincang pasal cara yang best lagi ek.

Untuk memulakan cara menyelesaikan Rubik's Cube nih korang kena hafal Kod Step bawah nih dulu.

Cara Menyelesaikan Rubik's Cube – Notation



T = Top
B = Bottom
FL = Front Left
FR = Front Right
BL = Back Left
BR = Back Right
T' = Top
B' = Bottom
FL' = Front Left
FR' = Front Right
BL' = Back Left
BR' = Back Right

Nota:
Kod yang tiada (') bermaksud pusingkan bahagaian Rubik's Cube mengikut arah jam sebanyak 90 darjah, dan kod yang tiada tanda (') bermakna korang pusingkan bahagian Rubik's Cube lawan arah jam sebanyak 90 darjah.

Contoh:
arahan diberi (FL BR FL')
ini bermaksud pusing Front Left arah jam, Back Right arah jam dan Front left lawan arah jam.
Korang tengok gambar di atas bagi mempercepatkan pembelajaran pusingan Rubik's Cube.

NotaJari:Kod tin tak buat dalam bahasa malaysia sebab dalam bahasa malaysia kod pusingan akan bertembung.

Tunggu sambungan Kedua!

Sesiapa nak beli Rubik's Cube boleh contact tin ORIGINAL

5 komen:

deennasour said...
December 14, 2008 at 4:11 AM  

alah. aku baru nak try sendirik buat semua sama.
mwahaha. salu kan, aku dpt satu muka je yg beres abes.
semua muka tak reti.

@LiYaNNuaR said...
December 14, 2008 at 1:41 PM  

sama jugak dgn Deenasour!!! kira ok la kan... bjaya jugak tuh... lagi 5 muka??? malassss nak usik2 dah... hukuhukhuk...

tin kosong said...
December 14, 2008 at 2:17 PM  

hafal semua step nih..insyaAllah mesti boleh buat punya..

BUDAK KAMPUNG said...
December 14, 2008 at 6:41 PM  

tin,

update la yg laen lak..
cepat laaa..

tin kosong said...
December 14, 2008 at 7:50 PM  

tererkan yang nih dulu baru tin update..heeeee..ok malam nih tin update k..lepas tu pas 2 ari baru update.

Followers

Feed Burner

Sila click komputer berlari yer

atau masukkan emel korang untuk software dan trik menarik:

Delivered by FeedBurner