Sign In | Manage Account | Gmail

Firefox hangs

November 17, 2008 ·

Firefox hang nih boleh dikatakan bila Firefox korang tak beroperasi. Ada byk jenis Firefox hang nih seperti diam seribu bahasa(freezing) atau tea boh layan(tiada respond).
*hang prob nih tak termasuk Firefox yg dah crash tau(yg tu kena install lain la jawabnya).

Banyak jenis Firefox hang nih, nih tin bg sikit ciri-ciri Firefox hang dan tips nak selesaikan masalah hang nih(Firefox hang yg agk popular yg sekalu terjadi kat pengguna Firefox). Ok jom review..


Hang ketika 1st window loading
Firefox hang sekejap ketika loading utk 1st browser window yg mungkin sekali berpunca dari "hyper-threading". Hyper-threading dicipta utk meningkatkan performance pc(terdapat sesetengah Intel Pentium 4 processors), atau juga mungkin kerana Firefox tu sendiri yg penyebabkan hang.If cpu korang menggunakan Intel Pentium 4 processor dan korang menggunakan Windows 2000 dan XP, korang boleh disable hyper-threading utk Firefox:

Tips:
Right-click shortcut icon Firefox ->Properties ->Compatibility ->(Run program nih dlm compatibility mode) ->(contoh window 200) ->OK ->Restart Firefox.


Hang ketika loading di setiap window

SwitchProxy Tool extension akan checks utk updates setiap kali korang open new window(termasuklah tiap kali Ctrl T). Jika korang menggunakan SwitchProxy Tool, korang boleh disable.

Tips:
langkah pertama
-Menu Bar(ats sekali kat Firefox) korang cari Tools menu ->Add-ons ->Extensions ->SwitchProxy Tool ->Click Disable.

langkah kedua
-Menu bar(ats sekali kat Firefox) korang cari File Firefox ->Exit Quit Firefox Quit menu item dan Restart



Hang ketika download files atau images menggunakan Firefox Downloader
Ia akan jadi bila korang tak buang download history yg menyebabkan downloader berat dan akan hang:

Tips:
-Menu bar(ats sekali kat firefox) Tools ->Clear Private Data ->Deselect all(kecuali Download History) ->Clear Private Data.



Hang ketika open History menu atau History sidebar
Firefox mungkin sekali hang bila kita tekan button "Go menu", "History sidebar", atau apa saja button(penyebabnya kerana terlalu byk browsing dan berat).

Tips:
-Menu bar(ats sekali kat firefox) Tools ->Clear Private Data ->Deselect all(kecuali Browsing History) -> Clear Private Data

Dan utk memastikan menda nih tak terjadi lg, korang leh wat cmni

Tips:
-Menu bar(ats sekali kat firefox) Tools ->Options ->Privacy.
Masukkan no yg tak lebih dari 99 hari(akan mengekalkan setting selama mana korang letakkan hari). Click ok dan close.


Hang ketika loading websites
Automatic proxy configuration file
Kalau korang pakai automatic proxy configuration file (PAC), Firefox akan hang ketika percubaan nak lari dari load sites yg terbuka sendiri dan site yg tak dikenali atau site yg kosong.

Tips:
-Menu bar(ats sekali kat firefox) Tools ->Options ->Advanced ->Network ->Settings.
Jika Automatic proxy configuration, URL akan dipilih. Jgn disable setting nih, Click Cancel.


Ok, sebenarnya ada lg beberapa jenis Firefox hang nih. Tapi tin bg yg selalu terjadi kat kita setiap hari.
boleh tnya tin kalau ada masalah hang yg lain....

5 komen:

]¦•¦[ ŋ3ŝŁ0 ]¦•¦[ said...
November 17, 2008 at 12:52 AM  

bagus betol info dari tin ni...

Luth Textile said...
November 17, 2008 at 12:56 AM  

wah...
tin pencinta firefox

Aku-Ida said...
November 17, 2008 at 4:35 AM  

janji mozilla cam bullet train.... wakakaka... dh amik award ke lom???

tin kosong said...
November 18, 2008 at 4:43 AM  

neslo>>good info for all..n thanz for da suppot neslo..shayang sama kamu..hehehehe..

luth>>hehehe..pecinta Firefox yg telah dimadukan ngn byk user sudah..

Aku-Ida>>jadikan cam bullet train jgn jadi tayar satu(mat rempit..laju takda makna) otw nak amik dah award..b4 nih bz...

nurain said...
November 19, 2008 at 5:35 AM  

tin..thanks for the info

skang x hang dable nak access history..

yahuu~

*kiss*

Followers

Feed Burner

Sila click komputer berlari yer

atau masukkan emel korang untuk software dan trik menarik:

Delivered by FeedBurner